لیزر موهای زائد چیست؟
لیزر یک پرتوی نوری است که دارای ویژگیهای خاصی میباشد. این فرآیند در امور پزشکی و صنعت مورد استفاده قرار میگیرد. لیزرهای مختلفی جهت حذف موهای زائد وجود دارد و اگر کمی دربارهی لیزر موهای زائد اطلاعات داشته باشید مسلما میدانید فناوریهای دایود، الکساندرایت، ND:YAG و … جهت حذف موهای زائد وجود دارد که هر کدام از این فناوریها از لحاظ کاربرد با یکدیگر متفاوت بوده و دلیل این تفاوت، خاصیتهای فیزیکی لیزرها است.
فرآیند لیزر موهای زائد به نحوی طراحی شده که گرمای حاصل از لیزر فقط به فولیکولها آسیب برساند و این آسیب به پوست وارد نشود.
کاهش دائمی موهای زائد
لیزر موهای زائد از ۷۰ تا ۹۰ درصد سبب حذف موهای زائد میشود و از لحاظ علمی در طی انجام یک جلسه لیزر، حذف موهای زائد بهطور ۱۰۰ درصد غیرممکن است.
لیزر موهای زائد امروزه یکی از محبوب ترین روشهای رفع موهای زائد می باشد که غیر تهاجمی بوده و به همین دلیل باعث ایجاد عفونت در پوست نمیشود. اشعه لیزر بهوسیله رنگدانههای ملانینی مو، جذب میشود و همین مورد باعث از بین رفتن سلولهای سازنده مو میگردد. باید توجه داشته باشید هرچه موها مشکیتر و ضخیمتر باشد، نور لیزر بیشتر جذب شده و ریشه موها سریعتر تخریب میشوند.
در واقع فولیکولهای مو گرمای لیزر را جذب میکنند و همین گرما از رشد مجدد موها جلوگیری میکند. روش لیزر موهای زائد نمیتواند بهطور کامل موها را از بین ببرد بلکه باعث کند شدن رشد موها شده و تراکم موها در این روش کمتر میشود و مو کمرنگتر و نازکتر میشود. لیزر موهای زائد برای همه قسمتهای بدن قابل استفاده است و محدودیتی برای استفاده از آن وجود ندارد.
مزایای روش لیزر موهای زائد
مهمترین مزایای روش لیزر موهای زائد، از بین رفتن و کاهش موهای زائد است، اما این روش مزایای دیگری نیز دارد که در ادامه به این مزایا اشاره میکنیم:
عارضه این روش بسیار کم است و در صورت داشتن هر یک از عوارض شایع مانند قرمزی و تورم، این عوارض پس از مدت کوتاهی از بین میروند.
این روش موثرترین و بهترین روش جهت حذف موهای زائد است.
لیزر نیازی به عمل جراحی ندارد و پس از لیزر شخص میتواند کارهای روزانهاش را انجام دهد.
در صورت رشد مجدد موها، این موها بسیار کمتر و کمرنگتر هستند.
برای همه قسمتهای بدن میتوان از آن استفاده کرد.
این روش موجب روشن شدن و صاف شدن پوست میشود که همه این موارد سبب زیباتر شدن پوست میگردد.
عوارض و خطرات لیزر موهای زائد
روش لیزر موهای زائد اگر بهدرستی انجام نشود ممکن است باعث ایجاد سوختگی و ناراحتیهای پوستی برای شخص تحت درمان شود. برخی عوارض روش لیزر موهای زائد عبارتند از:
1. سوختگیهای خفیف در پوست (این سوختگی در افراد با پوست های تیره، بیشتر است).
2. خارش در محل تحت درمان
3. قرمزی و تورم پوست پس از لیزر
چرا نمیتوان ۱۰۰ درصد موهای زائد را از بین برد؟
برای ساخت هر تار مو، فولیکولها باید از ۳ فاز عبور کنند که طی این ۳ فاز تار مو ساخته میشود و هر فولیکول بارها این چرخه را ادامه میدهد.
۳ فاز چرخهی رشد مو:
1. فاز آناژن یا رشد: حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد موهای زائد در این فاز قرار داشته و فولیکول این فاز همواره در ساخت مو فعالیت میکند.
2. فاز کاتاژن یا میانی: رشد مو در این مرحله متوقف شده و ارتباط فولیکول با پیاز مو قطع میشود.
3. قاز تلوژن یا استراحت: حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد موهای زائد در این فاز بوده و فولیکول این فاز مویی نمیسازد و در حال استراحت است.
لیزر موهای زائد تنها روی موهایی موثر بوده که در فاز آناژن یا رشد قرار دارند در نتیجه از بین بردن تمامی موهایی که در فاز رشد نیستند غیرممکن بوده و به همین دلیل نمیتوان ۱۰۰ موهای زائد را از بین برد.
مدت زمان نتیجه دهی روش لیزر موهای زائد
لیزر موهای زائد معمولا در ۶ تا ۸ جلسه انجام میشود.
فاصله جلسات بهتر است هر یکماه یا 45 روز یکبار باشد. پس از پایان دوره، باید لیزر به مدت یکسال، هر ۶ ماه یکبار و پس از آن سالی یکبار، شارژ شود. در صورتی که بین جلسات لیزر وقفه انداخته شود، باید از ابتدا جلسات را شروع کرد و این باعث از بین رفتن هزینه و زمانی که برای اینکار صرف کردهاید، می شود. پس سعی کنید جلسات خود را کامل کنید. روش لیزر موهای زائد بهترین نتیجه را در افرادی که دارای پوستهای روشن و موهای ضخیم و مشکی هستند، دارد.
چه کسانی نمیتوانند لیزر کنند؟
1. افرادی که دارای اختلالات هورمونی هستند.
2. افرادی که از داروهایی مانند کورتون، ماینوکسیدیل، ضدتبخال و داروهای هورمونی استفاده می کنند.
3. زنان باردار و شیرده
4. افرادی که دارای پوست تیره و موهایی کرکی یا بور هستند.
5. افرادی که پوستشان را برنزه کردهاند یا دچار سوختگی و اسکار هستند.
6. کودکان
نکاتی که قبل از لیزر موهای زائد باید رعایت کرد
- از یک ماه قبل نباید موها را اپیلاسیون کنید یا آنها را بکنید.
- یک روز قبل از لیزر، موهای قسمت مورد نظر را با ژیلت اصلاح کنید.
کارهایی که پس از روش لیزر موهای زائد نباید انجام دهید
- ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از انجام لیزر به قسمت مورد نظر عطر، دئودورانت و مواد آرایشی نزنید.
- بهتر است تا یک هفته پس از لیزر، دوش آب داغ نگیرید.
- به مدت یک روز از پوشیدن لباسهای تنگ و انجام ورزشهای سنگین خودداری نمایید.
- تا سه روز پس از لیزر از رفتن به استخر یا سونا خودداری نمایید.
- تا سه روز بعد از لیزر از اسکراب پرهیز کنید.
- بعد از انجام لیزر از شیو کردن پرهیز کنید.
- به هیچ وجه در برابر آفتاب قرار نگیرید و از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنید. همچنین تا پایان جلسات لیزر از سولاریوم پرهیز کنید.
انواع دستگاه های روش لیزر موهای زائد
برای لیزر موهای زائد توجه داشته باشید که هر دستگاهی برای نوعی از رنگ پوست مناسب است و شما با شناخت انواع دستگاههای روش لیزرِ موهای زائد و رنگ پوستتان، میتوانید بهترین دستگاه را انتخاب کنید. این دستگاهها عبارتنداز:
دستگاه لیزر الکساندرایت
دستگاه لیزر الکساندرایت برای طیف پوستهای روشن مناسب است و تاثیر آن در از بین بردن موهای کرکی بیشتر از سایر دستگاهها است.
دستگاه لیزر دایود
دستگاه لیزر دایود برای افرادی با پوست سبزه و موهای ضخیم و مشکی، بسیار مناسب است. هرچه طول موج بالاتر باشد در پوست نیز تاثیر بیشتری میگذارد. این دستگاه مانند الکساندرایت برای قسمتهای وسیع بدن، بسیار مناسب است.
دستگاه لیزر ND YAG
این دستگاه که نوعی از دستگاههای لیزر است از فرکانسی بالاتر استفاده میکند که باعث نفوذ هرچه بیشتر در پوست میشود. درد این دستگاه خیلی زیاد است و عملکرد خوبی برای موهای روشن و کرکی ندارد.
دستگاههای لیزر خانگی از کدام تکنولوژی بهره میگیرند؟
شاید برایتان جالب باشد بدانید دستگاههای لیزر خانگی در واقع لیزر نیستند. در واقع این دستگاهها تولید کننده پالسهای نوری پرانرژی بوده که به فناوری IPL مجهز میباشند. این دستگاه از لحاظ تاثیرگذاری تا حدود 50 درصد موهای زائد را از بین میبرد و پژوهشهای انجام شده نشان میدهد حدود 20 درصد از موهای حذف شده به وسیلهی این دستگاه پس از گذشت 1 سال دوباره رشد میکند.
باورهای غلط درباره لیزر
- پرتوهای لیزر سرطان زا است
پرتوهای نوری لیزر سبب از بین رفتن فولیکولهای مو میشود و این پرتوها، پرتوهای خاصی هستند که خاصیت یونیزان ندارند در نتیجه پرتوهای لیزر سرطانزا نبوده و این مورد یک باور غلط در بین عموم است.
- لیزر باعث نازایی میشود
نفوذ اشعههای لیزر در حد چند میلی متر بوده و این اشعهها باعث نازایی نمیشوند.
- لیزر باعث بهوجود آمدن رگهای واریسی میشود
این جمله کاملا غلط بوده و باید بدانید لیزر تنها تا چند میلیمتر به پوست نفوذ میکند و اصلا به وریدهای پوستی نمیرسد که بخواهد تاثیری روی آن بگذارد.