طاسی سر یا آلوپسی یک واژه عمومی به معنی کاهش موی سر به هر علتی است. علل متفاوتی مانند هورمونی یا ژنتیک، خودایمنی، عوارض داروها، کمخونی و ... در آن دخیل می باشند. برخی از علل قابل درمان هستند ولی برای برخی هنوز درمان موثری یافت نشده است.
امروزه ریزش موی سر یکی از مشکلاتی است که هم آقایان و هم خانمها در سنین مختلف با آن مواجه می شوند. ریزش روزانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو طبیعی است و زمانی به آن ریزش مو اطلاق میگردد که بیشتر از حد نرمال بوده و موی جایگزین آن رشد نكند. در حقیقت تعادل بین ریزش موی سر و رویش مجدد به هم خورده و از تعداد موهای موجود روی سر كاسته می شود، در نتیجه حالت بی مویی یا طاسی بعد از مدتی بروز می كند.
معمولاً ریزش مو به صورت تدریجی اتفاق میافتد و تا زمانی که تراکم موهای سر تا حد قابل توجهی کم نشود، متوجه آن نمیشویم. در جلوگیری از ریزش مو، زمان شروع درمان اهمیت زیادی داشته و هرچه زودتر برای درمان اقدام گردد، احتمال موفقیت بیشتر میشود.
کچلی به نوعی ریزش موی ناشی از عامل قارچی اطلاق می گردد.
انواع ریزش موها (آلوپسی):
- آلوپسی یا طاسی با الگوی مردانه (آلوپسی آندروژنیک یا طاسی وابسته به هورمون مردانه)
- طاسی منطقهای یا آلوپسی آره آتا، که شامل از دست دادن منطقهای مو در برخی از نواحی سر یا بدن است.
- طاسی کامل یا آلوپسی توتالیس، که به از دست دادن تمامی موی سر به طور کامل اطلاق میگردد.
- ریزش موی سرتاسری یا آلوپسی یونیورسالیس، که شامل از دست دادن تمام موهای سر و بدن میباشد.
شایعترین نشانهها و علائم ریزش مو:
- کنده شدن راحت موها به هنگام کشیدن (Pull Test) :
به این صورت که کشش خفیفی به گروهی از موها (۴۰ تا ۶۰ عدد) در سه قسمت مختلف سر وارد میشود. تعداد موهای کنده شده شمرده میشود. حالت نرمال آن ۳ مو در هر قسمت است و بیشتر از آن حالت سستی مو را نشان میدهد.
- تجمع مقدار زیادی مو در حمام هنگام استحمام.
- جدا شدن مقدار زیادی مو هنگام بستن یا شانه کردن موها.
- ریختن تعداد زیادی مو بر روی بالش هنگام خواب.
شایعترین علل ریزش مو سر:
- هورمونی (ژنتیکی) : ریزش مو با الگوی آندروژنیک در مردان و زنان، هایپوتیروئیدی، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و ....
- استرس های جسمی: مانند جراحی، زایمان، بیماریهای شدید، کاهش وزن شدید و ...
- استرس های روانی: مانند از دست دادن عزیزان، طلاق و ... معمولا فشار های روانی باعث ریزش مو نمی شود، بلکه مشکلی که وجود دارد را ،تشدید می کنند
- بیماریهای پوستی در ناحیه سر مانند کچلی سر، درماتیت، پسوریازیس، لوپوس و ....
- مصرف بیش از حد ویتامین A
- کمبود پروتئین: اگر گوشت یا محصولات حیوانی مصرف نمی کنید، می توانید انواع حبوبات را جایگزین کنید.
- آنمی یا کم خونی: کمبود آهن شایعترین نوع کم خونی در زنان می باشد.
- کمبود ویتامینهای گروه B
- بیماریهای اتوایمیون (خود ایمنی)
- مصرف برخی داروها: مانند داروهای شیمی درمانی، استروئید های آنابولیکی و ضد افسردگی ها و ....
- تریکوتیلومانیا: فرد بیمار مدام با موهایش بازی می کند و آنها را می کشد.
- افزایش سن
درمان های مختلف ریزش مو:
درمان ریزش مو بستگی به عوامل زمینه ساز و ایجاد كننده ریزش مو دارد كه در هر شخص می تواند متفاوت باشد یا حتی می تواند چند عامل در یك فرد باعث ایجاد ریزش مو شود.
داروهای و مواد خوراکی:
موثرترین داروهای خوراکی جهت پیشگیری از طاسی موی مردانه Finestride میباشد. این دارو از تبدیل تستوسترون به دی هیدرو تستوسترون (DHT) جلوگیری می كند. DHT بسیار قوی تر از تستوسترون بوده و با اتصال به گیرنده ها در فولیکول مو باعث ریزش مو در مردان می شود.
از عوارض این دارو کاهش میل جنسی در 2 الی 5 درصد آقایان می باشد. اگر این دارو در مراحل اولیه ریزش مو استفاده شود، می تواند روند طاسی را تا حد زیادی به تعویق بیندازد.
مواد خوراکی دیگری هم كه شامل مکمل های غذایی مخصوص مو است، در سیستم دارویی كشور موجود است كه تا حدودی در رشد موها موثر می باشند.
داروهای موضعی:
ماینوكسیدیل با افزایش گردش خون در پوست سر می تواند باعث رشد و تقویت موها شده و زمان ریزش این موها را به تعویق می اندازد. این دارو با دوزهای 2 و 5 درصد در بازار موجود است. محلول 5 درصد آن برای آقایان مناسب تر است و محلول 2 درصد آن برای خانم ها مناسب بوده چرا كه محلول 5 درصد ممکن است باعث ایجاد موهای زائد روی صورت شود. این دارو نیز باید به طور مداوم استفاده شود تا از ریزش موی مردانه پیشگیری كرده سرعت ریزش را كمتر كند.
مزوتراپی مو:
مزوتراپی مو یکی از روشهای درمانی است که می تواند به تنهایی یا همراه با دیگر درمانهای ریزش مو استفاده شود و تاثیرات بسیار خوبی در جلوگیری از ریزش مو داشته باشد.
مزوتراپی در اصل یک روش درمانی است که برای درمان ریزش مو با الگوهای مردانه و زنانه به کار میرود. این روش از طریق تنظیم مقدار عوامل موثر در رشد مو، پروتئین ها و ویتامین ها در پوست سر بیمارانی که دچار ریزش مو شدهاند، عمل می نماید . مزوتراپی امروزه به عنوان یکی از بهترین راهکارها برای درمان ریزش مو از طریق ایجاد تعادل هورمونی و غلبه بر تأثیر منفی هورمون دی هیدرو تستوسترون (DHT) بر گیرنده های موجود در فولیکول های مو موی سر شناخته میشود. روشی کم تهاجمی که بدون نیاز به جراحی بهترین نتیجه را بر جای میگذارد.
در مزوتراپی مو با استفاده از سرنگ، داروها و ترکیبات خاص (کوکتل) به لایه درم تزریق میشوند. از آنجایی که پیاز مو در این لایه قرار دارد، برای حصول نتیجه بهتر، باید مستقیماً به این لایه وارد شوند. باید توجه داشت که داروهای موضعی مانند ماینوكسیدیل معمولاً نمیتوانند به خوبی از اپی درم عبور کنند؛ لذا تاثیر کمتری نسبت به مزوتراپی مو دارند.
ویژگی های مزوتراپی مو:
مزوتراپی بر لایههای مختلف پوستی مانند درم و بافت پیوندی و همچنین سیستم گردش خون، سیستم ایمنی و سیستم عصبی-حسی ناحیهی تزریق اثر میگذارد. برای بسیاری از انواع آلوپسی، مزوتراپی مو درمانی موثر و اثبات شده است. اثرات مزوتراپی به صورت خلاصه عبارتند از :
· بهبود خونرسانی : در ترکیبات بسیاری از مواد مزوتراپی، داروهای گشاد کننده عروق وجود دارد که موجب افزایش گردش خون بافتی میشود.
· رساندن مواد مغذی به پوست سر و فولیکول های مو : در ترکیبات مواد مزوتراپی از انواع ویتامین ها، آمینواسیدها و مواد معدنی استفاده میشود.
· جلوگیری از فرآیند تحلیل رفتن فولیکول ها
· تنظیم ترشح چربی پوست : مواد به کار رفته در مزوتراپی ترشح غدد سباسه را کنترل میکنند.
· بهبود اثرات سایر روشهای درمانی: از مزوتراپی میتوان به عنوان روش درمانی مکمل برای درمانهای ریزش مو، تزریقات استروئیدها، مراقبتهای عمومی مو و … استفاده کرد.
· مفید برای بهبود نتایج کاشت مو
مزیتهای مزوتراپی مو:
· روشی موثر برای درمان ریزش مو بدون نیاز به جراحی
· دوره بهبودی پس از درمان بسیار سریع است و به استراحت نیاز نیست.
· بدون نیاز به بیهوشی.
· عوارض جانبی و خطرات بسیار محدود
· بدون نیاز به مراقبتهای خاص
· مناسب برای درمان ریزش مو، رفع مشکلات سر مانند چربی و شوره و ترمیم موهای آسیب دیده
مراقبتهای بعد از مزوتراپی مو:
· تا ۲۴ ساعت بعد از جلسه درمانی از ماینوكسیدیل، داروهای تقویت مو، مواد آرایشی و حالت دهنده ها استفاده نکنید.
· حداقل به مدت ۸ ساعت پس از درمان با مزوتراپی از دوش گرفتن یا شستن سر خود اجتناب کنید و تا ۴۸ ساعت پس از درمان از حمام داغ استفاده نکنید.
· تا 48 بعد از جلسه درمانی ورزش نکنید. ورزش باعث تعریق و خروج محلول مزوتراپی از پوست میشود.
· آب و مایعات فراوان بنوشید.
· تا ۲۴ ساعت از مصرف داروهای ضد التهابی (مثل آسپیرین و ایبوپروفن) و ویتامین E خودداری کنید. مصرف استامینوفن بلامانع است.
تعداد جلسات مزوتراپی مو:
تعداد جلسات و برنامه درمانی کاملاً به شرایط شما بستگی دارد. تعداد جلسات بین 4 تا 8 جلسه متغیر است. یکی از پروتکل های درمانی به این صورت است که یک بار در هفته برای ماه اول، سپس ۲ هفته یکبار برای ماه دوم ماه و در نهایت ماهی یکبار در ۲ ماه بعدی . در این حالت ۸ جلسه درمانی دریافت میکنید.
نتایج مزوتراپی مو:
· در اکثر مراجعین بعد از ۴ جلسه درمانی ریزش مو متوقف میشود.
· بعد از 6 ماه شاهد رشد دوباره موهای خود خواهید شد.
· بعد از ۳ جلسه شاهد کاهش ترشح چربی اضافه در پوست سر هستیم. به این ترتیب نیاز کمتری به شامپو کردن سر خود خواهید داشت.
· معمولاً مزوتراپی برای مراجعین جوانتر، موثرتر است.